Кои са думите и темите, които определиха обществения диалог за изминалата

...
Кои са думите и темите, които определиха обществения диалог за изминалата
Коментари Харесай

Избираме българските думи на 2022

Кои са думите и тематиките, които определиха обществения разговор за миналата 2022-ра година, в ранглиста на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език търсят от платформата за просветеност, която повече от 10 е „ благонадежден източник на информация за българския правопис, граматика и пунктуация ”.

За втора поредна година може да дадем вота си за най-важните тематики, които са занимавали обществото ни през изминалите  12 месеца. За анкетата „ Думи на годината с Как се написа? “ може да гласувате в формалната.

Анкетата „ Думи на годината “, както и предходната година, минава през три стадия. От 4 – 11 януари – всеки има опция да даде своите оферти за думи на годината на страницата на уеб страницата във и в Втория стадий е обвързван с отсяването на предложенията до 10, а на финала с гласоподаване ще изберем най-важните три.

От платформата са избрали за членове на журито дългогодишни наблюдаващи на публичните процеси в България и езикови специалисти: Павлина Върбанова - лекар по български език, - мъдрец и медиен специалист, - журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература и журналистка, и - белетрист и драматург. 



След сполучливата акция за 2021 година уредниците – доктор Павлина Върбанова, създателка на платформата за просветеност „ Как се написа? “, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка, са още по-уверени, че е „ належащо да знаем и разбираме какво ни води и по какъв начин избираме посоката като общественост. А езикът и думите са наше огледало даже когато не съумяваме сами да се забележим добре в него ”.

Темите на 2022-ра още веднъж бяха доста – и в интернационален проект, и у нас: от войната, която раздрусва всички ни, в това число и с икономическите си последствия, до непрекъснатата политическа рецесия в България. ” Любопитно е кои сюжети и посредством кои думи са били в центъра на публичното внимание, какъв брой са се трансформирали за една година, а също и съумяваме ли да водим първокласен диалог за тях. Разговор, който да води към позитивно развиване на страната ни и възстановяване на живота ни ” съгласно основателите на акцията. 

Какво още ще бъде включено в изследването - идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР